Coregrafie pe … Manele…

A fost un weekend relaxant, oarecum … De fapt a fost dupa ce am reusit sa strang vre-o 4-5 saci de “gunoi” din birou, care desi mic mi-am dat seama ca nu e atat de inghesuit pe cat il stiam eu. Avand in vedere ca a fost si frig pana acuma, iar singura sursa de caldura de-acolo era calculatorul cu 6 coolere, iar spre surpinderea mea, se pare ca nu dau caldura, am cam evitatat pe cat posibil sa stau pe-acolo si explotam latopul la maxim… In schimb depozitam … Mai un laptop, mai un pc , mai nu stiu ce piesa … mai ce nu trebuie sa vad prin casa si cu timpul s-a transformat in depozit…  Dar ieri dimineata am zis : “Pana aici!” :))

Anyway, inainte de-a incepe al 3-lea razboi mondial cu al meu birou, am zis sa stau sa imi beau cafeaua, rasfoind Facebook-ul unde am dat peste cateva videoclipuri interesante, cu cateva sali de dans de pe mapond si niste copii frumosi rau … Insa aceste clipuri m-au facut sa imi pun o intrebare destul de stranie. Stim foarte bine ca acest gen muzica, Maneau, care de-obicei eu il numesc sursa de incultura, are foarte multi adepti din pacate. E ca o secta, insa nu e vorba de vreo credinta in ceva ci doar promovarea in masa a prostiei. Fiind foarte raspandita (Maneaua), insa niciodata nu am avut prilejul sa aud sau sa vad o coregrafie, o scoala de dans, iar cu asta, am reusit sa imi dau raspunsul concret de ce nu il putem numi stil muzical.

Orice gen muzical, dansabil si uneori mai putin dansabil, are profesori de dans, care pun in scena tot felul de coregrafii, Vorbind de la muzica de societate, classica, pana la raggaeton, muzica orientala … etc. Insa maneaua pauza… Fiecare danseaza dupa cum il duce capul sau dupa cum il vede pe colgul de ring…. Bine la femeii e si mai usor, combinand  un fel de raggaeton cu orientala si dancehall … Idea e sa dea din cur cat mai tare, intr-o chestie cat mai mulata pe buci , cu o percutie pe alocuri din țâțe.

In schimb maneaua vine si cu ceva bun pentru noi astia care nu suntem atrasi de aceasta secta destul de numeroasa… O sursa continua de comedie si de discutii pe tema asta… Un fel de Biblie… Adica poti discuta o noapte intreaga ca spre dimineata tot sa mai gasesti povestiri si ideii noi despre acest subiect. Adica daca cineva s-ar apuca sa scrie o carte ar fi obligat sa o faca pe volume, insa nu stiu daca o sa apuce ziua in care sa o vada si terminata.

Acuma, sunt sigur ca o sa imi spuna vre-un adept, ca la o petrecere dupa un pahar doua toata lumea asculta o manea. Iar eu nu am sa pot decat sa ii dau drepate, caci eu chiar si o dansez pe manele dupa vreo 8 pahare, insa nu ca m-as duce eu sa pun manele ca mi s-a facut dor asa de-odata. Iar dimineata sincer nu am sa zic niciodata ca petrecerea fost… pizda! Ca sa nu adaug si versurile lui Bitza: ” Tot ce-ti spun acum, uita pana maine, Vorbeste vinul pentru mine, Nu ma lua inseama ce zic, ce fac… ” . Is vai de p**a mea, as dansa si pe muzica de imormantare…

Ca sa fim sinceri, dupa un numar X de pahar, in functie de grade greutate si inaltime, mai nimeni nu prea mai este responsabil de faptele lui… Se mai intampla sa bei atat de mult ca te trezesti alaturi de nu stiu cine, cu amnezie toatala la ceea ce ai facut aseara sau faci nu stiu ce ravagii prin nu stiu ce bar sau… dansezi pe manele …

Nu are rost acuma sa ne ascundem, ca toti suntem o apa si un pamant. Insa care e scuza ta care treaz, tun … sanatos, imi asculti gen: “Intr-un colt de cimitir!” (imi cer scuze daca nu am scris titlul corect dar nu stiu sa scriu pe maneleste … )

Anyway, ideea e ca am ajuns la o concluzie clar, dupa ani de studii in ale manelelor… NU E GEN MUZICAL!  Toti adepti o danseaza, dar nu exista profesori si scoli de dans pentru asa ceva si nici cineva sa faca o coregrafie pe manea. Nu indeplineste nici pe departe standardele ca aceasta …. (acuma cum sa-i zic? )… sa fie numit gen muzical. AM ZIS!

Leave a comment



Copyright 2017 © All Rights Reserved